De hereford is een runderras dat oorspronkelijk afkomstig is uit het zuidwesten van Engeland.
Rond de marktplaats Hereford ontwikkelde zich in de tweede helft van de achttiende eeuw dit karakteristieke harde en duurzame vleesrund, dat dusdanig populair werd dat het is uitgegroeid tot het meest voorkomende vleesveeras ter wereld. Er zijn zowel gehoornde als ongehoornde (polled) herefords.
In Europa worden hereford runderen voornamelijk gehouden als hobbydier of voor extensieve veeteelt (c.q. de begrazing van natuurterreinen). De hereford is een krachtig gebouwd dier, met een op de heup gemeten hoogte van ongeveer 135 tot 150 centimeter. Herefords worden gekenmerkt door een witte kop, de witte aalstreep op de nek en schoft. Voor de rest is de hereford roodgekleurd. Het dier heeft een natuurlijke, zware bespiering.
De Hereford is een bijzonder taai runderras dat probleemloos zomer en winter buiten kan blijven.
Deze runderen hebben een vriendelijk en rustig karakter.
De kalveren hebben bij hun geboorte een laag geboortegewicht, in het algemeen tussen de 30 en 40 kg.
De geboortes verlopen zodanig vlot waardoor menselijke hulp volledig achterwege kan blijven dit in tegenstelling met het Belgische Wit-Blauw ras.
Gezondheidsproblemen komen bij dit sterke ras praktisch niet voor, de veearts is een sporadische gast op ons bedrijf.
Bij natuurbeschermingsorganisaties worden ook vaak Herefords ingezet voor natuurbegrazingsprojecten. Wetenschappelijk is vastgesteld dat vlees van runderen die gedurende een groot deel van het jaar in de wei lopen en wiens hoofdvoedsel daardoor gras is, rijker is aan omega-3vetzuren, die een positieve invloed hebben op ons hart-en vaatstelsel!
De Hereford produceert uit goedkoop ruwvoer een hoogwaardige vleeskwaliteit in een grote hoeveelheid, het vlees is licht gemarmerd, wat een uitstekende smaak en zeer mals vlees geeft, intramasculair vet noemen we dat, deze vetadertjes smelten tijdens het bakken of grillen, dit vlees kan je uitstekend bereiden op de BBQ en valt zeker onder de noemer stoer.